• ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • . .
    Ο ιατρός χειρουργεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με τα νοσοκομεία «METROPOLITAN», « ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ » και « ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ »
    Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης Γ.Ν. '΄Γ.Γεννηματάς¨ & Μέλος της Πανελλήνιας Ω.Ρ.Λ. Εταιρειας

    Χτύπημα στο κεφάλι: Ποια σημάδια δείχνουν ότι είναι σοβαρό


    τραυματισμός απο :

    Οι πτώσεις αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες τραυματισμού στο κεφάλι και μάλιστα θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εγκεφαλική κάκωση όταν συμβαίνουν από ύψος πάνω από1.00 m για παιδιά κάτω των 2 χρονών και από ύψος πάνω από 1,50 m για τα μεγαλύτερα παιδιά.
    • Τα τροχαίο ατύχημα
    • κατά την διάρκεια αθλητικής δραστηριότητας
    • η κακοποίηση των παιδιών


    Τι συμβεί μετά από χτύπημα στο κεφάλι;

    1. Απλό οίδημα (καρούμπαλο) που προέρχεται από ρήξη αιμοφόρων αγγείων του κρανίου και του δέρματος.
    2. Κεφαλόπονος. Συμβαίνει σε ποσοστό μεγαλύτερο του 20% των παιδιών μετά από τραυματισμό της κεφαλής. Στα μικρά παιδιά που δεν μιλούν, ένδειξη κεφαλόπονου, είναι η έντονη ανησυχία και η δυσφορία.
    3. Έμετοι. Περίπου το 10% των παιδιών έχει τουλάχιστον έναν εμετό συνήθως αμέσως μετά τον τραυματισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Συνήθως ο εμετός αυτός είναι το αποτέλεσμα του φόβου και του πόνου.
    4. Απώλεια συνείδησης
    5. Σπασμοί. Λιγότερο από 1% των παιδιών παρουσιάζουν σπασμούς μετά από χτύπημα στο κεφάλι. 
    6. Διάσειση- σύγχυση, αμνησία για τη χρονική περίοδο περί τον τραυματισμό, πονοκέφαλο, εμέτους, και ζάλη με ή χωρίς απώλεια συνείδησης.


    Ο χειρουργος ωρλ-ΕΝΤ G. STOUBOS συμβουλεύει 
    1. Αντιμετώπιση αιμορραγίας. Εάν το σημείο του τραυματισμού αιμορραγεί, καθαρίστε το με νερό και σαπούνι και πιέστε το με μια καθαρή γάζα. Η αιμορραγία πρέπει να σταματήσει σε 10 λεπτά. Εάν η αιμορραγία δεν σταματάει ή χρειάζεται συρραφή του τραύματος, ζητήστε βοήθεια.
    2. Στο νοσοκομείο λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος και να ακολουθεί λεπτομερείς κλινική εξέταση ώστε ο ιατρός να ξεχωρίσει τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου. 
    • Απεικονιστικός έλεγχος. - απλή ακτινογραφία κρανίου Σκοπός του έλεγχου είναι ο αποκλεισμός ύπαρξης κατάγματος κρανίου,αιμορραγίας μέσα ή γύρω από τον εγκέφαλο, ή άλλης σοβαρής εγκεφαλικής βλάβη. 
    • Εξέταση εκλογής για την διερεύνηση πρόσφατου εγκεφαλικού τραυματισμού είναι η αξονική τομογραφία .

    Τα παιδιά με ήπιο τραυματισμό κεφαλής αναρρώνουν πλήρως χωρίς επιπλοκές. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα παιδιά με μέτριο εγκεφαλικό τραυματισμό, τα οποία αναρρώνουν πλήρως .


    G.  STOUBOS 
    Χειρουργός- ωρλ - ENT