• ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • . .
    Ο ιατρός χειρουργεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με τα νοσοκομεία «METROPOLITAN», « ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ » και « ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ »
    Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης Γ.Ν. '΄Γ.Γεννηματάς¨ & Μέλος της Πανελλήνιας Ω.Ρ.Λ. Εταιρειας

    Πόνος στα αυτιά - στην προσγείωση ή την απογείωση του Αεροπλάνου


    Παρουσιάζεται κυρίως κατά την προσγείωση ή την απογείωση του αεροπλάνου. Το τύμπανο του αυτιού και η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ευαίσθητα στις αλλαγές της ατμοσφαιρικής πίεσης και στην υψομετρική διαφορά. Όταν οι πιέσεις του αέρα στο εξωτερικό αυτί δεν είναι ίσες νιώθουμε πόνο, που μπορεί να συνοδεύεται από ζάλη. Στο αεροπλάνο υπάρχει σύστημα για την εξίσωση των πιέσεων, όμως στην γρήγορη προσγείωση και απογείωση μπορεί να νιώσουμε πόνο ιδίως όταν είμαστε κρυωμένοι και η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι κλειστή και δεν μπορεί να γίνει εξίσωση των πιέσεων.

    Γι’ αυτό ο Χειρουργός ωτορινολαριγγολόγος  G. STOUBOS  ENT-ωρλ  συμβουλεύει :
    1. Όταν είμαστε κρυωμένοι και πρόκειται να ταξιδέψουμε χρησιμοποιούμε αποσυμφορητικό για τη μύτη
    2. Ανοίγουμε την ευσταχιανή σάλπιγγα με το χασμουρητό
    3. Δεν κοιμόμαστε κατά την προσγείωση και απογείωση, για να καταπίνουμε συχνά και να κάνουμε εξίσωση των πιέσεων. Συνήθως οι αεροσυνοδοί ξυπνάνε τους κοιμισμένους αεροταξιδιώτες, πριν από την προσγείωση.
    4. Κατά την προσγείωση και την απογείωση, τρώμε μια καραμέλα ή μασάμε μια τσίχλα για να καταπίνουμε καλύτερα. Γι’ αυτό οι αεροσυνοδοί μοιράζουν καραμέλες στους επιβάτες προτού ακόμη ξεκινήσει η πτήση.
    5. Σε περίπτωση που το χασμουρητό και οι καταποτικές κινήσεις δεν ξεμπουκώσουν τις ευσταχιανές σας σάλπιγγες μπορείτε να κάνετε τα παρακάτω:
    • Πιάστε με το δείκτη και τον αντίχειρα τα πτερύγια των ρουθουνιών σας και κλείστε τα ρουθούνια
    • Πάρτε μια βαθειά αναπνοή από το στόμα
    • Χρησιμοποιώντας τους μυς των παρειών και του λαιμού σας σπρώξτε με πίεση τον αέρα σαν να επρόκειτο να βγει από τη μύτη. Αν δεν είχατε κλείσει τα ρουθούνια σας ο αέρας θα έβγαινε από τη μύτη. Όμως επειδή τα ρουθούνια τα έχετε κλείσει, ο αέρας περνάει από τα στόμια των ευσταχιανών και από τις ευσταχιανές σάλπιγγες καταλήγει στο μέσο αυτί. Καθώς ο αέρας προσπίπτει επάνω στο τύμπανο απότομα, αυτό γίνεται αντιληπτό καθώς ακούγεται ένα μικρό κλικ.. Αν κατά τη διάρκεια αυτής της άσκησης το κεφάλι γύρει ελαφρά προς τα δεξιά, τότε ξεμπουκώνει το αριστερό αυτί, Αν το κεφάλι είναι γερμένο στα αριστερά, τότε ξεμπουκώνει το δεξιό αυτί.Αν αποτύχει η άσκηση αυτή μπορεί να την επαναλάβετε με τον ίδιο τρόπο. Ποτέ όμως μη καταβάλετε υπερβολική πίεση του αέρα προς τα αυτιά, σε περίπτωση που δεν ξεμπουκώσουν με την 3-4 προσπάθεια. 
    Τα βρέφη και πολύ μικρά παιδιά 
    • Το ξεμπούκωμα μπορεί να κατορθωθεί αν τα παιδιά έχουν πιπίλα στο στόμα τους ή έχουν στο στόμα το μπιμπερό. 
    • Αν θηλάζει η μητέρα το βρέφος, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ευεργετικός για το παιδί. 
    • Ταΐζετε το βρέφος σας κατά τη διάρκεια της πτήσης και μη του επιτρέπετε να κοιμάται κατά την προσγείωση και την απογείωση.

    G.STOUBOS 

    Χειρουργός- ωρλ - ENT